Mange hunde går rundt med tandsmerter fordi de for sent eller for sjældent bliver undersøgt og behandlet. Underbehandling er det helt store problem på tandområdet ifølge dyrlæge Jacob C. Meyer. Jacob C Meyer har specialiseret sig i tandbehandling, og er medejer af Charlottenlund Dyrehospital. Han fortæller om de almindeligste tandproblemer hos hunde og om hvorfor tidlig behandling er så vigtigt for hundens sundhed og velfærd.
Jacob C. Meyer ville nemt kunne bruge halvdelen af sin tid udelukkende på tandbehandling selv uden henvisninger fra sine kolleger. Han mener, at der burde være rigeligt arbejde til langt flere tandspecialiserede dyrlæger, men at tandbehandling fortsat halter efter de øvrige sundhedsinitiativer målrettet hunde. ”Der er kampagner for ’sunde dyr’, og der bliver sagt og skrevet stadigt mere om nødvendigheden af at passe på dyrenes tænder. Alligevel underprioriterer en del hundeejere tandbehandlinger. Det er nok først og fremmest fordi tænderne er ’usynlige’ for dyrets ejer,” påpeger han.
Den usynlige smerte
”Hvis dyrlægen under et sundhedstjek eksempelvis opdager en knækket tand eller begyndende parodontose, der åbenlyst må betyde at hunden har smerter, så vil ni ud af ti hundeejere sige, at de ikke tror, at det gør ondt. ’Hunden spiser normalt’, ’den er glad’ og ’den leger som den plejer,’ er udsagn som jeg ofte hører,” forklarer Jacob C. Meyer. Han formoder, at der er en vis modvilje mod at acceptere behandling af en skade der hverken er synlig eller tydeligt generende. Efter behandlingen oplever han imidlertid også, at hundeejerne opdager, at problemet faktisk var både reelt og alvorligt. Han siger: ”De vender tilbage og fortæller, at hunden er blevet langt gladere, aktiv og mere social efter operationen. Pludselig leger den igen med naboens hund, som den ellers har undgået det sidste halve år. Den viden er nok mit vigtigste redskab, når jeg skal forklare hundeejere, at deres dyr med stor sandsynlighed går rundt med smerter, selv om det ikke umiddelbart kan ses.”
Det er en væsentlig beslutning at lade sin hund bedøve for at gennemgå et grundlæggende tandeftersyn og tandbehandling. Den beslutning bliver nemmere, hvis der er høj tillid til dyrlægen. ”Formidling er faktisk en central del af mit eget arbejde,” siger han. Det er vigtigt at give sig tid til at lytte til hundeejeren og forklare problematikken på en forståelig måde: ”Jeg er blevet bedre til at forklare mig grundigt, når jeg ved, at jeg kan gøre noget rigtig godt for hunden,” understreger han.
Alt for tit er tandrensning kun kosmetisk
”Den hyppigste lidelse hos hunde er utvivlsomt parodontose samt forstadier til parodontose,” fortæller Jacob C. Meyer og han ærgrer sig lidt over at en del hundeejere har vænnet sig til at tandrensning kun foretages, når hunden alligevel er bedøvet af andre årsager. Efter Jacob C. Meyers mening er en tandrensning kun pengene værd, hvis den udføres grundigt og ordentligt, og hvis den tandsten der ikke er umiddelbart synlig også bliver fjernet. Han påpeger: ”Der kan være meget stor forskel på hvor grundige dyrlæger er, når de tilbyder en tandrensning. Tandrensning med ultralyd fjerner tandsten og giver en synlig ændring, men kun med en pochemåler kan dyrlægen opdage fordybede tandkødslommer. Efter den synlige tandsten er fjernet med ultralyd, skal dyrlægen bruge en curette til at rense tandsten lige under tandkødsranden samt rense tandsten og inflammeret væv op fra alle tandkødslommer.” Bliver dette ikke gjort, er tandrensningen værdiløs og kun kosmetisk.
De instrumenter som Jacob C. Meyer nævner benyttes også af tandlæger, når de undersøger mennesker. Når vi selv får foretaget tandrensning hos tandlægen, tager det kun kort tid at fjerne tandsten, men det skyldes at daglig tandbørstning og regelmæssig behandling normalt sikrer, at vi har nogenlunde sunde tænder. Når en hund får foretaget en tandrensning, er der hyppigt store mængder tandsten, og så vil der ifølge Jacob C. Meyer med garanti også være tandsten inden under tandkødet. Han forklarer: ”Sådanne tandsten kan kun fjernes med curetten, og hvis de ikke fjernes, vil parodontose udvikles. En grundig tandrensning skal foretages hele vejen rundt om hver eneste af alle hundens 42 tænder, hvis man skal forebygge og afhjælpe parodontose. Det kan sagtens tage over en hel time.”