Foråret er lige om hjørnet, og i takt med de lunere dage, er det ikke kun blomsterne der springer ud, - det gør flåterne også! Men hvordan beskytter man bedst sin hund og kat mod flåter? Der findes et hav af muligheder på markedet, og det kan være svært at vurdere, hvilket middel der er det bedste for dit kæledyr. Vi vil derfor forsøge at liste de forskellige behandlingsmuligheder op, og er man det mindste i tvivl, står vi altid klar til at vejlede dig.
Hvad er en flåt?
De seneste års megen omtale af skovflåter i de danske medier har bevirket, at de fleste kender en skovflåt. Den kaldes ofte for en tæge, men det er en forkert betegnelse. De to kan let skelnes ved at tælle deres ben. En tæge ligner en bille og har 6 ben, hvorimod en flåt har 8 ben.
De seneste år har antallet af flåter tilsyneladende været stigende, sandsynligvis i takt med at den vilde bestand af rådyr er øget. Rådyret er sammen med musen en af flåtens naturlige værter.
Hvordan er flåtens livscyclus?
Flåtens livscyclus afhænger af varme og fugtighed. Udviklingen fra æg til voksen tager normalt 3 år. I enkelte tilfælde kan det forkortes til to år, hvis der har været specielt gunstige vejrforhold. Flåterne tåler ikke udtørring, derfor lever de i områder med høj fugtighed. Ved temperaturer under 9 minusgrader foregår udviklingen langsommere, men de dør ikke.
Hvilke sygdomme kan danske flåter overføre?
I Danmark kan flåter overføre flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.
Borrelia
Danske flåter kan overføre en mikroorganisme kaldet Borrelia Burgdorferi. Forskellige danske undersøgelser viser, at op mod 1/5 af flåterne er inficeret med Borrelia Burgdorferi, men der er meget stor geografisk variation.
Hos hunde kan dette resultere i, at sygdommen borreliose udvikles. Mellem 15 og 20% af danske hunde har antistoffer imod Borrelia Burgdorfer, som tegn på at de på et eller andet tidspunkt har haft smitten. Når infektionen udvikler sig til klinisk sygdom, er de typiske symptomer: feber, træthed, halthed, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven, muskelsmerter og usikker gang.
Det er i dag muligt at vaccinere hunde mod Borrelia Burgdorferi. Denne vaccine beskytter ikke blot hunden, men vil også dræbe borreliabakterien i de flåter, som bider sig fast på hunden. Da flåterne har flere værter i deres udvikling, er dette en måde at få nedbragt smitten i omgivelserne.
Anaplasma
Danske flåter kan også overføre Anaplasmose (tidl. Ehrlichiose). Infektionen er vidt udbredt i hele Europa.
Symptomerne varierer, men man ser typisk: nedstemthed, træthed, feber, halthed og ledsmerter.
Flåter skal fjernes, så snart de opdages.
Det er vigtigt at fjerne flåten så snart den opdages. Fjernes den inden 24 timer kan den ikke nå at overføre Borrelia.
Det er vigtigt, at hele flåten fjernes!
- En flåt fjernes lettest med en "flåtfjerner" eller en "tægetang". De kan købes her på stedet eller på Apoteket. Flåttangen fæstner nede ved huden, og flåten fjernes ved at tangen drejes rundt.
- Alternativt kan man bruge en pincet, og forsøge at få flåten til at slippe sit tag, ved at dreje den rundt.
- Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia.