Hvordan foregår det?
Aftenen inden operation eller tandbehandling skal katten faste, hvilket vil sige, at den ikke må tilbydes mad efter kl. 22, den må gerne få vand.
Vi har altid vores patienter i narkose om formiddagen, så de kan være så friske som muligt ved hjemsendelsen om eftermiddagen. Derfor får du som udgangspunkt en morgentid, hvor du kan komme og aflevere din kat. Her vil den dyrlæge, der skal foretage operationen/tandbehandlingen, tage imod dig, og fortælle dig, hvad der skal foregå. Dyrlægen vil altid undersøge katten inden vi går i gang, så vi er sikre på at den er sund og rask. Er det en ældre kat (over 10 år) anbefaler vi at få taget en blodprøve inden bedøvelsen.
Vi starter med at give din kat en beroligende og smertestillende sprøjte. Herefter tager vi katten med ind på operationsstuen/i tandbehandlingen. Her bliver den svøbt i et varmluftstæppe, der kan holde den lun og varm under operationen. Herefter lægger vi et venekateter i forbenet på katten, så vi har direkte adgang til blodåren. Herigennem kan vi give mere narkosemiddel og smertestillende medicin.
Når katten sover får den øjensalve (katte har åbne øjne i narkose) og den får en tube ned i sit luftrør – herigennem får den ilt og narkosegas. Derefter kobles den til overvågning via en monitor (se billede).
Vi overvåger altid vores patienter i narkose, da vi på den måde kontinuerligt sikrer os, at patienten har det godt. Via monitoren kan vi holde øje med bla. CO2, Ekg, puls, iltmætning og blodtryk. Disse værdier fortæller os bl.a., om katten skal bringes dybere ned i narkosen, om den har smerter - og skal smertebehandles yderligere m.m.
Når katten er færdig med operationen/tandbehandlingen slukker vi for narkosegassen og giver smertestillende (hvis det er nødvendigt). Herefter sidder vi ved katten indtil den er helt vågen igen. Hjemsendelse af patienter foregår normalt mellem kl. 14 og 16.